Army of Lovers, ett kontroversiellt band

by Jakob Holmgren
band 2

Vad har en före detta dragshowartist gemensamt med en fotomodell och en frisör? En eurodancegrupp så klart! Det var nämligen just en frisör, en fotomodell och en före detta dragartist som skapade eurodancegruppen Army of Lovers i slutet av 1980-talet. 

Snabbfakta om Army of Lovers

Vad?En musikgrupp
Medlemmar?Alexander Bard, Jean-Pierre Barda, Camilla Henemark, Michaela Dornonville de la Cour och Dominika Peczynski
NationelitetSvensk
Album 4 original, plus 3 samlingsalbum

Många artistdrömmar har krossats på grund av bristen på musikalitet och erfarenhet, men den lilla detaljen brydde sig medlemmarna i Army of Lovers inte om. De valde istället att fokusera på utseende, karisma och ett unikt uttryck. All musik var förinspelad och de har aldrig sjungit live. Det är inte ovanligt att se Army of Lovers medlemmar spela på låtsasinstrument under scenframträdanden. 

År 1987 grundades Army of Lovers, som då bestod av Alexander Bard, Camilla Henemark och Jean-Pierre Barda. Under en period ersattes Camilla Henemark av Michaela Dornonville de la Cour. Även Dominika Peczynski har varit medlem i gruppen. 

Att väcka diskussion 

Army of Lovers tyckte om att provocera, utmana och väcka diskussion. Under 1990-talet provocerades många av gruppens inställning till sex, droger och religion. Än idag är det lite oklart om Army of Lovers någonsin var en seriös musikgrupp, ett experiment, en PR-kupp eller kanske till och Sveriges första ironiska popgrupp. 

Under 80- och 90-talet såg samhället och musiken annorlunda ut än idag. Homosexuelitet var fortfarande laddat och okunskapen stor. Army of Lovers musik utmanade samhällets syn på sexualitet, och de blandade ofta in religiös symbolik i sina framträdanden och musikvideor. 

Låtar i urval

Army of Lovers har släppt många låtar. Här följer ett urval:

  • Crucified. Släpptes 1991 och fanns på bandets andra album Massive Luxury Overdose
  • Obsession. Också från år 1991 och samma album 
  • When the night is cold. Från 1988 
  • I give my life. Kom år 1995 
  • Let the sunshine in, låt från 2001. 
  • Ride The Bullet. Från 1990 och albumet Disco Extravaganza

Det är vanligt att fans är nyfikna på låtarnas texter och “Army of Lovers lyrics” är en vanlig sökning relaterad till bandet. Även sökningen “песни” är vanlig. Det är ryska och översätts till “låtar”. Army of Lovers har varit väldigt populära i Ryssland. 

Kontroverser och skandaler

Även om Army of Lovers inte är aktiva eller släpper musik längre är de fortfarande omtalade och diskuterade. Alexander Bard klev 2011 in som jurymedlem i musikprogrammet Idol. Han har sedan dess blivit både hyllad och kritiserad för sina uttalanden. Till och med hans klädstil har varit omdiskuterad, eftersom han har en förkärlek för kortbyxor. Även på plattformen Twitter är Bard kontroversiell. År 2020 uttalade han sig om Black Lives Matter-rörelsen på ett väldigt ovanligt sätt, vilket gjorde många upprörda och ledsna. 

Army of Lovers är också inblandade i en kontrovers gällande kungen. Ja, Sveriges konung. Camilla “La Camilla” Henemark har nämligen pekats ut som kungens älskarinna. Det har varit många turer fram och tillbaka i media kring den påstådda romansen och otroheten, men det är bara Camilla och kungen som vet hur det egentligen ligger till. 

Konflikter inom bandet

Även inom bandet har konflikterna och kontroverserna varit många. Bandmedlemmar har sparkats, hängts ut i media, återanställts och sedan sparkats igen. Det har även förekommit nyinspelning av låtar där någons röst har tagits bort och ersatts av någon annans. En enda röra, med andra ord. 

Idag släpper Army of Lovers inte längre ny musik,  men de har fortfarande många visningar på sina musikvideor på YouTube. Bandets musik ligger även på Spotify, där de har en del trogna fans. När de ställde upp i Melodifestivalen år 2013 upptäckte många nya lyssnare bandet. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy