Sveriges äldsta vägkrog har en brokig historia. Kaffestugan vid utsiktsplatsen har genomgått många förändringar genom åren men har på något sätt klarat sig trots konkurrensen från alla snabbmatsställen utmed vägarna. Kanske var det ett lyckat koncept att bygga den som en medeltidsborg?
Snabbfakta om Gyllene Uttern
Öppnade | 1933 |
Lokaliserat | Vid E4:an strax norr om Gränna |
Ägare | Jula Holdings |
Koncept | Vägkrog och hotel |
Gyllene Utterns meny är ovanligt vanlig
Nuförtiden är Gyllene Uttern mest känt som hotell och restaurang utmed en av Sveriges mest trafikerade motorvägar. Stället har blivit som ett eget landmärke. Hur många har inte stannat vid den märkliga borgen för att ta en kaffe eller äta lunch på vägen genom Småland? Om man har tröttnat på hamburgare kan det ju vara trevligt att äta schnitzel eller torskrygg istället.
Gyllene Utterns meny är helt klart mer inspirerad av svensk husmanskost än de flesta kedjorna som man hittar utmed vägarna. På deras meny finns rätter som till exempel:
- Isterband med stuvad potatis
- Pocherad röding
- Palsternackspuré med grönsaksbiff
Det är helt enkelt så vanligt att det är udda. Men varför ligger det en riddarborg som serverar fisk och korv vid motorvägen? Det finns en lång historia bakom svaret på den frågan.
Gyllene Uttern – en rastplats med gamla anor
Gyllene Utterns historia börjar med en man som hette von Otter. Nej, det är inget skämt. Det var mer precist friherre Rolf Henrik Salomon von Otter som bytte efternamn till Gyllensvaan när han tillträdde som fideikommissarie. Tack och lov kommer den här texten varken handla om fideikommiss eller lustiga adliga namn.
Det viktiga är att han ägde en plätt land med fin utsikt och som råkade ligga bredvid en viktig väg. Han såg viss potential i detta och byggde en rastplats i början av 1930-talet. På den tiden fick man köra så fort man ville på vägarna men med tanke på tidens fordon gick det inte särskilt snabbt ändå. Det tog lång tid att ta sig någonstans och klippan vid Vättern blev en lämplig plats för en bensinmack och kiosk.
Gyllene Uttern är ett hotell i brokig stil
Det var trendigt med allmoge och medeltidshus vid den här tiden och därför byggdes Gyllene Uttern i just den stilen. Det dök snart upp några mindre stugor för övernattningar och verksamheten expanderade. Snart hade även en större matsal och flera hotellrum byggts till och Gyllene Uttern hade blivit ett komplex.
Området omkring Gyllene Uttern är översållat av gamla borgar och ruiner. Det är lite som att någon har kastat ut gamla slott över en karta och sedan har husen hamnat där bitarna landade. Inspirationen till Gyllene Uttern kommer från flera olika slott och ruiner:
- Visingsborgs slottsruin på Visingsö
- Brahehus på Grännaberget
- Von Otters eget slott på Västanö
De olika slotten är byggda vid vitt skilda tider och det är förklaringen till varför Gyllene Uttern ser ut som ett hopkok av högmedeltid och barock. Det har definitivt gett vägkrogen en helt egen karaktär.
Inte ens en pandemi och konkurs kan ruinera Gyllene Uttern
Över tid renoverades Gyllene Uttern av nya ägare och fick mer formen av ett slott än en ruin. Ägarna strävade efter att byggnaderna skulle passa in i landskapet och inte se så artificiella ut.
Genom alla år har Gyllene Uttern utvecklats till ett välkänt hotell och en renommerad restaurang med fantastisk utsikt. Det är inte bara resenärer som stannar till i borgen. Det förekommer även bröllop och firande av nyår på hotellet.
Inte ens coronapandemin kunde få omkull Gyllene Uttern, trots att stället försattes i konkurs under år 2021. Läget såg mörkt ut och det verkade faktiskt som att borgen skulle återgå till att bli en ruin. Men istället köptes Gyllene Uttern av Jula Holdings som har fortsatt verksamheten. Gyllene Uttern kommer sannolikt fortsätta vara ett märkligt landmärke till sin hundraårsdag.