Hur gammal är kungen?

by Jakob Holmgren
KING

Svaret på frågan ”Hur gammal är kungen” beror naturligtvis på vilket lands kung man menar. Kung Harald V av Norge fyllde till exempel 85 år 2022, medan Kung Konstantin II av Grekland blev 82 år. Fast egentligen ska det tilläggas att Konstantin II inte är kung längre, eftersom Grekland avskaffade monarkin 1973.

En annan känd kung är kungen i Thailand, Rama X. Han har bara suttit 6 år på tronen men fyller ändå hela 70 år 2022. Hans företrädare var den av thailändska folket högt älskade Rama IX som satt på tronen i hela 70 år, ett rekord som helt nyligen slagits av Elizabeth II i Storbritannien.

Hur gammal är kungen i Sverige?

Om det var svenska kungen du undrar över, alltså kung Carl XVI Gustaf, så föddes han som femte barnet och enda sonen till dåvarande regenten, på valborgsmässoafton 1946. Tur var väl det att det blev en son till slut, eftersom Sverige inte hade kvinnlig tronföljd på den tiden. Kungen av Sverige fyllde alltså 76 år 2022. År 2023 kommer han att kunna fira 50 år som regent, ifall inte kronprinsessan Victoria hinner ta över innan dess.

Hur gammal är drottning Silvia?

Drottningen av Sverige, Silvia Renate, föddes på lillejulafton 1943 i Tyskland. Fast den benämningen för den 23 december användes knappast där och då. Som ogift hade hon efternamnet Sommerlath. Silvia är alltså ett par år äldre än kungen.

Kung Carl XVI Gustaf och Silvia träffades på de olympiska spelen 1972. Kanske ställde sig Silvia då frågan ”hur gammal är kungen av Sverige? Han ser så ung ut” (fast på tyska förstås). Och han var onekligen väldigt ung när de tu träffades – endast 26 år gammal. På den tiden var han förstås inte kung ännu, men det skulle bara dröja ett år tills han blev krönt, något som han var lyckligt ovetande om när det sa klick vid åsynen av blivande hustrun. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy