Las Brasas är glödhet

by Jakob Holmgren
GRILLED

Bokstavligt talat syftar Las Brasas på spanska till den perfekta glöden att grilla på just efter att virket slutat brinna. Föga förvånande har alltså restaurangen Las Brasas i Vasastan i Stockholm en meny med fokus på grillat kött i kombination med tapas, för en Sydamerika/Spanien-fusion.  

Snabbfakta om Las Brasas:

Hitta hitRoslagsgatan 6, 113 55 Stockholm
ÖppettiderMån-Lör 17-01
Dyraste på menynEntrecote-kappa Wagyu ”rib eye cap” A5, Japan
Billigaste på menynOstron
VegetarisktTapas, t.ex; Marinerad manchego eller friterad majs
KökSydamerikanskt, Spanskt, Grill, Tapas
Instagram@lasbrasas.se

Gillar man grillat på menyn i Sydamerika?

Att grilla kött är konst, kultur, ja nästan en religion i många länder. Inte minst i Sydamerika och Argentina sticker ut som kanske de mest passionerade grillmästarna en kan stöta på. Där växer man upp med en fotboll och en grillspade och minst en gång i veckan samlas familj och vänner vid glöden som vördnadsfullt manövreras av utnämnd “el asador” (grillaren). De kom dock på 51 plats i världsmästerskapet i grillning 2022, medan Danmark tog hem vinsten. Goda nyheter alltså, en behöver inte åka till Sydamerika för att uppleva bra grillat kött!

Las Brasas – grillat är gott

Det här med grillning är som vi förstått vid det här laget inget att skoja om. Det finns till och med forskning i smakkombinationer, hetta, virke till grillen med mera, allt för bästa möjliga smakupplevelse. Grillnördar pratar gärna om vad som kallas Maillard-reaktionen; när mat tillagas med höga temperaturer (150-260 grader) “utifrån och in” och hur ytan mörknar i färg genom reaktion mellan aminosyror och fruktos och glukos. Reaktionen skapar också en distinkt arom som signalerar via hjärnan till smaklökar och salivkanaler att godsaker är på väg. Doft är mycket viktigt för smakupplevelsen. 

Fördelar med grillat:

  • Oftast snabbare tillagning än att steka eller baka i ugn
  • Den stora tillagningsytan gör det lättare att laga mat till många
  • Nästan all mat går att grilla vilket gör det perfekt för knytkalas då alla kan ta med sin egen stek eller majskolv till festen
  • Smaken! 

Las Brasas goda tapas 

Tapas är små rätter och ett traditionellt sätt att servera mat på i Spanien. Det passar fint när en blir hungrig sittandes i baren. Idag har det utvecklats till ett helt koncept med restauranger som fullt satsar på små portioner i mängder. Det är ett socialt sätt att äta på och bjuder in till delning och känsla av buffé på bordet vilket alltid är festligt. Det finns i princip alltid något för alla i sällskapet på en tapasmeny. 

Fördelar med tapas:

  • Behöver inte välja EN rätt – testa flera och dela med vänner
  • Går att kombinera på många vis
  • Lätt att anpassa mängd mat efter hungernivå
  • Passar i baren

Hitta till rätt Las Brasas

En Restaurante Las Brasas finns att hitta i många städer världen över (åtminstone i spansktalande länder) så var specifik när du googlar. Till kuriosa hör att restaurangens ägare i Stockholm, Andreas Johansson, inspirerades till att bli kock efter ett besök på dess namne på Gran Canaria. Men vill du boka bord på just hans restaurang så ligger den i Stockholm och inte på Playa del Inglés. 

Vad säger folket om Las Brasas?

Vem går ut och äter utan att först kolla en restaurangs recensioner? Las Brasas har fått lysande recension i krogtester både i DN och DI och utnämnts till “mycket god klass” i White Guide 2021. Deras ratings varierar mellan 4,5-4,6 av 5 möjliga på både Google, Tripadvisor och That’s Up. Så kan det ändå finnas någon som inte skulle uppskatta en kväll här tro? Nå, ska du bjuda ut en vegan på en första dejt kanske det finns bättre alternativ än en köttspecialiserad grillrestaurang. 

Även vegetarianer har få alternativ på menyn även om moderna kök idag gärna försöker tillgodose allas behov och avvikelser. För den vars mun vattnas vid blotta tanken på en högklassig stek och önskar boka bord just här tjänar på att vara ute i god tid med sin bokning. Smaklig måltid!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy