Lilla Kafferosteriet, lokalt rosteri med fik

by Jakob Holmgren
COFFEEE2

Lilla Kafferosteriet ligger centralt placerat i Malmö, på Baltzarsgatan, en tvärgata till stadens största gågata. I Lilla Kafferosteriet har de fikasugna malmöborna snabbt fått ett nytt favoritfik dit de kan gå för ett avbrott i arbetsdagen eller shoppingrundan. De senaste årens uppsving för lokala produkter har helt klart bidragit till dess popularitet, men gott kaffe och delikata kakor och smörgåsar har givetvis också gjort sitt.

Snabba fakta om Lilla Kafferosteriet i Malmö

Vad?Kafferosteri och café i centrala Malmö
Var?Lilla Kafferosteriet ligger på Baltzarsgatan 24 i Malmö
När?På Baltzarsgatan i Malmö är öppettiderna vardagar mellan 08-18 och på helger 10-18
Varför?För att smaka gott nyrostat kaffe, och kanske en godsak till det.

Lilla Kafferosteriet, rosteri med handarbete

På Lilla Kafferosteriets rosteri, rostas allt kaffe för hand i små rostar tillverkade av gjutjärn. Detta för att få så jämn och stabil temperatur som möjligt under själva rostningen. Efter rostningen packas allt kaffe i en syrefri miljö, allt för att kaffet ska kunna nå kunden med högsta möjliga kvalitet.

Plantorna som används kommer från första början från Etiopien. Från plantering tar det ungefär fyra år för kaffebonden innan denne kan göra sin första skörd. Kaffet får sin specifika smak tack vare rätt odlingsförhållanden, rätt mängd ljus och rätt mängd vatten.

Vid kaffetillverkning är det kaffefruktens kärnor man vill åt. Kärnorna kan bonden antingen få fram genom att soltorka köttet, eller tvätta av fruktköttet för att lättare komma åt kärnorna.

Efter att kärnorna väl avlägsnats från fruktköttet, måste dessa torkas tills de når 13% fuktighet, allt för att undvika att de möglar.

Det är skillnad på kaffe och kaffe 

Kaffe bedöms utifrån en hundragradig skala. Kaffe som får mer än 84 poäng på skalan bedöms som specialkaffe. Rostningen är avgörande för att man skall kunna ta till vara de över 800 specifika aromer som finns i kaffet.

Om kaffe rostas för ljust blir det smaklöst och outvecklat. Rostas det för mörkt blir det bränt. En rostmästares uppgift är att se till att övervaka rostningsprocessen så att kaffets unika smaker och karaktär kan lyftas fram på bästa sätt. För kort eller för lång rostning kan förstöra hela den eftersträvade smaken.

Lilla Kafferosteriet har placerat Malmö och Sverige på kartan när det gäller förstklassig rostning. Men när rostningen är gjord efter alla konstens regler, är det bryggningen som avgör hur kaffet kommer att smaka. För att säkerställa att Lilla Kafferosteriets kaffe presenteras på bästa sätt driver man eget café, för att försäkra sig om optimal bryggning av de ljuva bönorna.

Lilla Kafferosteriets caféer i Malmö

Utöver det ursprungliga caféet med butik på Baltzarsgatan, har Lilla Kafferosteriet även öppnat en filial på Kirseberg. Kirseberg är en gammal arbetarstadsdel som de senaste åren fått ett verkligt lyft. I de gamla lokstallarna som ligger på Kirseberg, eller “Backarna” som Malmöborna säger, har Lilla Kafferosteriet öppnat sin andra butik med tillhörande café.

Öppettiderna för Lilla Kafferosteriet på Kirseberg är varje vardag, från klockan sju till klockan sexton. Det är alltså perfekt att slinka in på Lilla Kafferosteriet på Kirseberg för att få i sig lite frukost, om man inte hunnit med det hemma innan.

Lilla Kafferosteriet i Malmö är verkligen värt ett besök. Oavsett om du väljer att besöka deras butik och café i city, eller Lokstallarna på Kirseberg, kan du förvänta högklassigt kaffe och något gott och mättande att få i magen därtill. Hela deras meny kan du läsa på deras hemsida.

Lilla Kafferosteriet, inte bara bryggkaffe till frukost

Tiden när vi svenskar bara drack bryggkaffe är sedan länge förbi. Numera har var och varannan svensk en egen kaffemaskin i köket och kan brygga sin egen espresso, cappuccino eller latte. På Lilla Kafferosteriet serverar man givetvis alla varianter, från Espresso till de mer mjölkblandade varianterna Flat White och Caffè Latte.

Man serverar även kall espresso smaksatt med exempelvis tonic eller lemonade. Då man har fullständiga rättigheter kan du även avnjuta en Irish Coffee om du besöker Lilla Kafferosteriet på Baltzarsgatan.

Trots rykten om det, så finns Lilla Kafferosteriet inte representerat ännu (vintern 2023) på Österlen. Då Österlen är något av Sveriges svar på Toscana, med många av de främsta mat- och dryckesproducenterna representerade, är det kanske bara en fråga om tid, innan Lilla Kafferosteriet slår upp portarna och placerar en rostningsmaskin och en kvarn där. När det är dags så ser vi fram emot att besöka dem!

Det här är speciellt bra med Lilla Kafferosteriet:

  • Omsorgsfull rostning som övervakas
  • Kall espresso
  • Fullständiga rättigheter
  • Alla deras härliga småkakor och fikabröd

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy