Mörkersikte – Skytte i mörka miljöer

by Rickard Hernell

Att jaga eller skjuta i mörker är helt annorlunda än jakt och skytte dagtid. Faktum är att du dagtid redan med blotta ögat många gånger kan se ditt mål. När du sedan använder ditt kikarsikte, förstoras allt och kommer närmare för ett enklare skytte.

Jakt och skytte nattetid eller i kolsvarta miljöer kräver annan utrustning och sedan är det ett flertal andra faktorer som spelar in. Här kan du läsa om hur ett mörkersikte fungerar och vilka alternativ det finns till ett sådant kikarsikte.

Genom att ta del av informationen här kan du på ett snabbare och enklare sätt välja rätt utrustning för att se bra vid jakt i mörka miljöer.

Vad är ett mörkersikte och hur fungerar det

När det talas om mörkersikten är det något som fungerar tillsammans med en ljuskälla. Det vill säga att de inte fungerar utan en mindre ljuskälla. Den lilla ljuskällan vi talar om behöver finns för att ett mörkersikte förstärker befintligt ljus.

Nu behöver det inte alls finnas mycket ljus. Vi talar inte ens om gatljus eller så lite som en ficklampa. Faktum är att ett mörkersikte kan använda så lite som ljuset från månen eller stjärnorna.

Sedan många år tillbaka finns det också mörkersikte som har inbyggd belysning. På så sätt kan du använda siktet i totalt kolsvarta miljöer. Sanningen är ju att du kan stå på jaktpass under en mycket molnig natt.

Extra funktioner på ditt mörkersikte

Precis som med vanliga kikarsikten du bara kan använda dagtid, finns mörkersikten med olika funktioner. Fördelen med ett mörkersikte är också att du kan använda det både för jakt dagtid och nattetid.

De vanligaste extra funktionerna som kan finnas på ditt mörkersikte är avståndsmätare eller kamera. Om du har en avståndsmätare har du ett perfekt verktyg för att bedöma avståndet till det du ska träffa.

Är det så att ditt mörkersikte är utrustat med kamera, kommer det bidra till att du kan ta bilder som du sedan kan visa upp från de olika jaktpassen du har suttit på. Många gånger finns det även möjligheter till videoupptagning.

Hur långt kan du se i mörker

Givetvis finns det en rad olika mörkersikten att välja på. Därmed varierar det hur långt du kan se i mörker, vilket också brukar spegla sig på priset. Ju längre du kan se nattetid, desto dyrare blir ditt mörkersikte.

Normalt är att du kan se upp till cirka 1 km i dagsljus och mellan 100-200 meter i mörker.

Alternativ till mörkersikte

Som ett alternativ till vanligt mörkersikte som ger en bra bild i mörker, finns värmekamera. Här handlar det istället om något som fångar upp fysisk värme och visar upp det som en rörlig röd bild i ditt kamera-sikte.

Om det är bättre än mörkersikte kan diskuteras, då det idag finns mycket bra bildåtergivning med modern teknik i mörka miljöer. Vad det hela hänger på är individuella preferenser hos olika jägare. Vissa föredrar mörkersikte där de ser en klar och tydlig bild, medan andra väljer värmekamera istället.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy