Vinnarna & förlorarna när elpriserna ökar

by Rickard Hernell

Elen blir allt dyrare för var dag som går och det kan därför finnas fog för att byta till ett billigare och bättre alternativ. När det kommer till elbolag och elleverantörer finns det faktiskt en hel del att välja mellan, vilket såklart är positivt eftersom det också leder till att priser pressar och du som kund har fler val.

Och de flesta känner nog till att flera val oftast betyder bättre priser. Visst, det är kanske alltid fallet – men när det kommer till elbolag så kan vi dock bekräfta att det är precis så det går till. Men hur gör man egentligen när man vill byta till ett bättre elbolag? Oroa dig inte – i den här artikeln tänkte vi förklara precis allt du behöver veta angående elbolag.

Vad är ett elbolag?

Ett elbolag är helt enkelt en aktör som köper in el och portionerar ut den till sina kunder. Du betalar i regel dels en fast avgift för detta, men även ett påslag som läggs på elen som du köper. Priserna för både den fasta avgiften och påslaget varierar mellan olika elbolag och det finns därför fog för att jämföra aktörer innan man bestämmer sig för ett elavtal.

Lista över elbolag:

  1. Fortum
  2. Greenely
  3. Eon
  4. Göta Energi
  5. Telge Energi

Så byter du till ett billigt elbolag

Det första man bör göra när man vill hitta billiga elbolag är att lokalisera en jämförelsesajt. Där kan man oftast få ta del av en mängd olika aktörer och leverantörer av el. Och på så vis får man en mer övergripande bild kring elpriser och dylikt.

Därefter kan det vara bra att kontrollera så att bytet överhuvudtaget kan ske, kanske finns det bindningstid som försvårar processen eller andra saker. Dock är det värt att notera att ditt nya elbolag oftast tar hand om detta.

När detta är gjort, behöver du egentligen bara signera med hjälp av ett BankID eller Mobilt BankID. Och därefter väntar du ca 1–2 veckor till att ditt nya elbolag har lyckats installera sig i din lägenhet. Det är ganska enkelt.

Byta till ett billigt elbolag – 4 steg:

  1. Kontrollera bindningstiden på ditt nuvarande elabonnemang
  2. Jämför och byt till ett billigare elbolag baserad på fasta avgiften och påslaget
  3. Verifiera bytet med hjälp av ett BankID.
  4. Vänta 1–2 veckor på installationen av nya elavtalet.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy