Skoda Kamiq: recension

by Jakob Holmgren
Skoda Kamiq

Skoda Kamiq har vunnit Drive Car of the Year,  Best Small SUV två år i rad – av goda skäl. Skoda kanske var sent ute på den lilla SUV-festen när de kom med Kamiq. Köparna var redan väl tillgodosedda med bilar som SEAT Arona, Honda HR-V och Nissan Juke. Men Skoda lyckades lansera något som var tillräckligt imponerande. Här kommer vår 2022 Skoda Kamiq recension.

NamnSkoda Kamiq
MärkeSkoda
BiltypSUV
UrsprungslandTjeckien

Skoda Kamiq Monte Carlo

Monte Carlo är ett sportigt alternativ av Skoda Kamiq, med ett vRS-inspirerat utseende. Vi anser att det är en av de snyggare små SUV-bilarna på marknaden. Och även om interiören saknar elegans känns den funktionell. Den är också mycket praktisk. Det finns massor av huvud- och benutrymme fram och bak. Vuxna kommer säkert att trivas bättre i baksätet än vad de skulle göra i Nissan Juke. Skoda Kamiqs bagageutrymme är ganska stort, med en hel del lastvolym även om om inte fäller baksätet.

Skoda Kamiq infotainment 2022

De flesta 2022 års Skoda Kamiq-modeller är bensindrivna. De billigaste modellerna kommer med en 95PS 1,0-litersmotor, men vi skulle rekommendera den kraftfullare 115PS-versionen om budgeten tillåter det. Det finns också en bra DSG-automatisk växellåda, om du inte orkar växla själv.

Även om Ford Puma och SEAT Arona har ett övertag när det gäller kördynamik är Kamiq ändå ganska enkel att köra. Sikten är inte dålig och backsensorer är standard i större delen av sortimentet.

Köparna kan välja mellan fyra utrustningsnivåer. Vi skulle undvika standardutrustningen Kamiq S – den är lite för enkel, med en mycket liten 6,5-tums mediedisplay och inget armstöd fram eller fjärrstyrt centrallås. I övrigt handlar det om hur mycket du är villig att betala. Monte Carlo ser ut och känns ganska speciell, med en snygg styling och en mycket hög nivå på standardutrustningen, men du får betala mycket pengar för en sådan här bil.

Vilken är den bästa Skoda Kamiq modellen/motorn att välja?

Strunta i en diesel om du inte brukar köra långt. Den 1,0-liters bensinbilen är mycket bra, särskilt den kraftfullare versionen.

När det gäller utrustningsnivå skulle vi välja den högsta utrustningen du har råd med. Kamiq S-modellen i instegsutförande är ganska enkel, medan SE- och SE L-modellerna är mer attraktiva för många köpare. Toppmodellen är den attraktiva och sportiga Monte Carlo, som lyckas se ut och kännas ganska flashig, men du får betala lite mer för den – då får du dock njuta av toppklassen av Skoda Kamiq-stil.

Komfort och design: Skoda Kamiq interiör

Om du köper en liten SUV för att få en hög sittplats ska du istället titta på den större Skoda Karoq.

Det finns tillräckligt med justering i ratten och sätet för att de flesta ska hitta en bekväm körställning, även om elektrisk sätesjustering är ett ganska dyrt tillval. Kamiq SE-modeller och högre modeller kommer med justerbart ländryggsstöd, vilket bidrar till att du förblir rak i ryggen under en lång resa.

Kabinen är modern och snygg, i likhet med andra nyare Skodamodeller av t ex Scala och Octavia. En annan fin funktion är den smarta ambientbelysningen, men den är bara standard i topputrustade Kamiq Monte Carlo. Den finns som tillval på mindre modeller, fast för ett högt pris.

Pekskärm, USB, navigator och stereo i Skoda Kamiq

Basmodellen av Kamiq S levereras med en 6,5-tums pekskärm som inte gör mycket annat än att sköta radion. Detta kommer att passa vissa köpare, men vi anser att det är värt att uppgradera till SE för dess 8,0-tumsskärm, som också ger Apple CarPlay och Android Auto smartphone-spegling.

Högre utrustningsnivåer (SE Drive och högre) kommer med ett finare 9,2-tums system, som även inkluderar navigering. Detta är inte strikt nödvändigt men det är en önskvärd uppgradering. Den får också Laura, Skodas röststyrda personliga assistent som liknar Siri eller Alexa.

Alla tre mediesystemen är enkla och lättanvända, även om knapparna på det lilla 6,5-tumssystemet gör det till det lättaste att navigera på resande fot. De större systemen är beroende av beröringskänsliga plattor som ser mer moderna ut och känns modernare, men som inte är lika användarvänliga.

Skoda Kamiq vs T Roc

Välj Kamiq. Skoda Kamiq 2020 test som utfördes av Whatcar ledde till att Kamiq erbjöd högre prestanda till bättre pris än T Roc.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy