Så lyckas du på börsen – 5 knep

by Rickard Hernell

Börsen är en plats där du kan investera i olika företag och aktiefonder. På börsen i Sverige finns det ett brett utbud av företag att investera i. Du kan även investera i en mängd olika metaller, som silver, guld och platina. Det finns även chansen att investera i olika kryptovalutor, som Dogecoin, men tänk på att deras aktier fluktuerar kraftigt. Läs vidare för några tips på aktier.

Hur kan jag investera mina pengar?

Det finns många val när du vill investera i börsen. Det finns till exempel kryptovalutor, aktiebolag, aktiefonder, material och metaller. Läs vidare för en mer djupgående beskrivning om dessa typer av investeringar. Kom ihåg att det är rekommenderat att inte spendera alla sina pengar på börsen då det kan fluktuera en hel del och vara något osäkert, speciellt om du är oerfaren.

Kryptovalutor

Detta är en digital valuta som används för att göra transaktioner på ett nytt sätt. De ersätter det centrala tillsynsorganet (alltså banken) med ett distribuerat nätverk för transaktionerna. Detta uppnås genom ett Peer-to-Peer nätverk. Redan när valutan är etablerad definieras hur och när mer pengar ska bli tillagda i systemet, till skillnad från vanliga pengar där en centralbank skriver ut nya pengar på uppdrag från staten.

Aktiebolag och aktiefonder

Aktiefonder är en typ av fond som investera i aktier genom att låna pengar från dig som ett säkert och effektivt sätt för dig att spara i fonder. Fördelen med en aktiefond istället för att direkt investera i ett företag är att även om aktiekursen för en av företagen fonden investerar i skulle krascha så hålls ändå aktien uppe med de andra företaget, vilket gör det ett mycket säkrare sätt att spara pengar än att investera de i ett enda företag. Att spara pengar under lång tid är enkelt och säkert om du investerar genom dessa aktiefonder.

Material och metaller

Det är en bra idé att investera dina pengar i aktiefonder och metaller när du vill pensionsspara. Börsen erbjuder många olika metaller och material du kan investera i. Många rekommenderar faktiskt att man sparar sina pengar i guld eller silver eftersom det är något som kommer att hålla jämna steg med inflationen, något som sparkonton hos banken inte gör på samma sätt.

Om du skulle spara 25 000 kronor på banken och vänta 3 år så hade du haft fått en ungefärlig ränta på 1.8 %, men hade du investerat samma 25 000 kronor i guld istället, vars kurs har gått upp runt 40 % de senaste 3 åren hade du haft mer än 35 000 kronor idag, istället för 25 500 kronor. Under samma tidsperiod har inflationen ökat med cirka 3 %. Det betyder att sparkontot har förlorat värde, något guldet inte har gjort.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy