Varför heter det kejsarsnitt?

by Rickard Hernell

Har du någonsin funderat varför heter det kejsarsnitt och inte något mer logiskt? Svaret är kanske inte helt trevligt att läsa, men nog så intressant!

Varför heter det kejsarsnitt egentligen?

Det finns en myt om att ordet har sitt ursprung från det romerska riket. Det fanns en lag om att gravida kvinnor inte fick begravas så länge fostret var kvar i buken. Därför blev fostret avlägsnat från kvinnan. Ursprungligen utförde alltså folket kejsarsnitt på döda kvinnor!

Enligt myten ska operationen ha fått sitt namn från den romerska kejsaren Julius Caesar. Det finns dock ett alternativ till hur namnet uppkom som dagens historiker tror är mer sannolikt.

Namnet kommer från latin

Det latinska uttrycket för kejsarsnitt är sectio caesarea. Namnet härstammar troligtvis från ordet caesarea, det latinska ordet för ’skära’. Ordet är väldigt likt ’caesar’ som betyder kejsare vilket gör dem enkla att förväxla med varandra. Som så många andra ord är det troligt att ordet kommer från en översättning från latin.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy