Sveriges inflation stiger

by Rickard Hernell

Sveriges inflationstakt från månad-till-månad ökade i januari för första gången på nästan två år, där konsumentpris inflationen (KPI) steg till 5,4%, enligt ny statistik. Detta är en hel procentenhet jämfört med månaden innan. 

Det är just bostadskostnaderna som ökade i januari och som är den största bidragsgivaren till inflationstakten enligt KPI konsumentprisindex. Den stigande utgiften för bostäder kompenserades av ett starkt prisfall på diesel och bensin tack vare regeringens beslut att minska mängden biobränsle. Trots detta kommer ökningen inte att stoppa bankerna att sänka räntorna när nästa räntebeslut sker i maj.

Koppla bort från det stigande priset genom att spela på casino i Sverige och håll tummarna för en storvinst och har du tur kan vinsten hjälpa dig att ha råd att bo kvar i Sverige. Även om priserna har ökat i allmänhet och speciellt på matvaror, är det många svenskar som hittar alternativa sätt att köpa billigare varor.

Matvaror har gått upp med 27% de senaste två åren

Samma korg av livsmedel är idag 27% dyrare än vad det kostade för två år sen. Dessa priser varierar dock mycket beroende på den butik som man väljer att handla ifrån. Priserna som steg högst var smör, kaffe, ägg och filmjölk. 

Svenska Folkpensionärernas Riksförbund genomför en studie varje år, där de jämför matpriserna i matbutiker runt om i hela Sverige. Över tusen medlemmar samlade ihop information från över 700 matbutiker, vilket visade stora skillnader i olika delar av landet. 

Ha koll på rabatter, kampanjer och rea priser

Svenskar väljer idag att ha stenkoll på olika kampanjer och rabatter som sker, eftersom priset på matvaror har stigit såväl som det allmänna inflation priset. 

Idag är det enkelt att jämföra olika rabatter och kampanjer med olika butiker, allt tack vare våra teknologiska innovationer och mobila enheter. Nästan alla stora matbutiker har dessutom en egen app och medlemskapsmöjligheter. Bläddra mellan rabatterade priser i olika matbutiker, samtidigt som du testar din tur på Sveriges bästa online slots

Vissa matbutiker är billigare än andra

Enligt Sveriges Folkpensionärers Riksförbund märkte man att vissa matbutiker är billigare än andra. Standardpriset för en varukorg med dagligvaror ligger på 1495,66 kronor, med en skillnad på över 400 kronor mellan de billigaste och dyraste stormarknaderna.

Generellt så var priserna lite billigare i södra delarna av landet och det blir mer och mer dyrt ju mer norr du åker (förutom Stockholm och Uppsala, som är dyra områden för matvaror). Anledningen till detta är att det finns färre matbutiker och det är längre avstånd mellan matbutikerna i norr. Tyvärr finns det inte heller några tecken på att inflationen kommer bli långsammare eller att byta håll inom en snar framtid.

Handla smart och köp endast det essentiella

Att börja handla smartare är något som nästan alla som är bosatta i Sverige nu måste göra. Detta kan ha en bättre påverkan på vår konsumtion, men det är uppenbart inte något som många människor hurrar över. Förhoppningsvis kommer ekonomin förbättras snart, vi kan bara hålla tummarna hårt och hoppas på att en förändring sker.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy