Gift vid första ögonkastet

by Rickard Hernell

Det här är en härlig blandning av svensk realityserie, dokusåpa och ett socialt experiment. För det svenska folket var det här också en helt ny typ av underhållning när det hade premiär i november 2014.

SVT sänder den här snackisen till underhållning, vilken går ut på att personer som aldrig träffat varandra tidigare, gör det för första gången som ett par vid altaret där de säger ”ja” till varandra. Sedan ska de leva tillsammans i fyra veckor för att utifrån det bestämma om de vill fortsätta som ett gift par eller om de istället vill skilja sig.

Grundinformation

Under programmets gång får deltagarna (paren) också hjälp av psykologer, sexologer och andra experter för att underlätta den potentiellt nya vardagen och framtiden. Premiären och säsong 1 gick av stapeln den 30 november 2014 i dåvarande SVT Flow. Det är Baluba som producerar serien, som är en svensk version av Danska Snoman Productions originalserie Gift ved første blik.

Den har blivit en internationell sensation som har inspirerat andra länder som bland annat USA, Storbritannien och Australien. År 2019 vann Gift vid första ögonkastet Kristallen för årets realityprogram.

Kritik, blåsväder och dåligt med gifta utfall

Programmet har fått ta emot en hel del kritik av varierande typ. Bland de hårdare kritikerna finner vi bland annat relationsexperter som uttryckt mycket starka åsikter om programmet. Den person som sannolikt har uttryckt den starkaste kritiken av allt är en psykoterapeut som gick ut i debatt i programmet Aktuellt.

Hon anser nämligen att programmet borde vara förbjudet – i Sverige likväl som i andra länder. Men det är inte bara experter som dömer det här så kallade sociala experimentet utifrån. Mycket kritik har också kommit från deltagarna själva, i flertalet fall har känt sig lurade. År 2016 krävde hela sju tidigare deltagare att produktionen skulle bli nerlagd ner eftersom den ska ha lett till sjukskrivningar hos deltagarna.

Programmet som på senare tid har fått stämpeln ren underhållsproduktion. Det är ett långt kast från realityserie och ett socialt experiment som det initialt introducerades som. Oavsett vad man kallar det, toppar det inte listan när det kommer till antal par som faktiskt håller ihop. På SVT:s hemsida finns det en artikel som tar upp några faktiska siffror utifrån ett statistiskt perspektiv som kan vara intressanta att känna till.

Fyra av 21 par i de hittills åtta säsongerna har valt att fortsätta leva tillsammans som äkta makar och vara gifta. Detta innebär att det är lite drygt 19 procent, alltså inte ens en femtedel. Med så pass låga siffror är går det att konstatera att personer i den åldern har betydligt större chans att hitta sina framtida partner via olika dejtingappar och dejtingsidor på Internet.

Diskussioner, skvaller och funderingar

På forum som till exempel Flashback finns det många och långa diskussioner om det här programmet. Det kan vara kul att ibland kasta ett getöga om nyfikenheten tar över, eller om du undrar över hur funderingarna och frågorna ser ut hos de lite mer inbitna TV-tittarna för att kanske få ett annat perspektiv än det som media tar upp eller det som står på löpsedlarna.

Däremot så ska den här typen av fria forum alltid tas med en eller två nypor salt, eftersom de många gånger tenderar att få ett eget liv och kanske inte alltid står i paritet med sanningen. För den som är intresserad av programmet och bara slå ihjäl lite tid är det bra. Däremot vill jag höja en varningens finger för att du inte ska tro allt du läser.

Hur gick det sen?

Det välrenommerade magasinet Elle har gjort ett reportage om programmet där de träffar de tidigare deltagarna för att svara på frågan hur gick det sen? Det kan också vara kul att veta att Sofia och Anton, vilka blev kända som taco paret för det svenska folket, sedan programmet slutade föräldrar.

2020 Deltagare

 • Elahe – farmaceut, Solna
 • Elina – HR-specialist, Stockholm
 • Maxine – frisör, Farsta
 • Albin – informatör, Göteborg
 • Jacob – företagsledare från Georgien
 • Emil – dataspelsdesigner, Herrljunga

2021 Deltagare

 • Susanna Lundberg – socionom, Hölö
 • Sofia Lindhe – lärare, Solna
 • Elinor Sundfeldt- IVA-sköterska, Stockholm
 • Anton Pehrson – kundtjänstchef, Stockholm
 • Lars Ekström – läkare, Stockholm
 • Johan Skantz – grävmaskinist, Torshälla

Även om deltagarna från 2021 Lars och Elinor inte höll ihop efter programmet, är det många svenskar som nyfiket vill veta vad som hände sen. Ett bra sätt att göra det har exempelvis varit att följa Ellinor Instagram.

2022 Deltagare

 • Louise – kommunikationsansvarig, Bromma
 • Jonas S. – avdelningschef från Örebro
 • Martin -försäljningschef, Stockholm
 • Hans – personlig tränare, Stockholm
 • Märtha -civilekonom, Stockholm
 • Axel – servertekniker, Stockholm
 • Bodil – hundinstruktör, Hölö
 • Jonas L. – HR, Stockholm

Vilka deltagare som kommer att vara med i nästa säsong?

Aftonbladet och Expressen verkar dessutom vara de tidningar som verkar vara snabbast på bollen när det kommer till att gå ut med de nya deltagarna inför varje säsong. 2022 premiär gick av stapeln den 11 april och går att se på SVT och SVT Play. Det är den åttonde säsongen av denna mycket omtalade realityserie.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy