Meno Male – det finns napolitansk pizza betydligt närmare än Neapel!

by simon

Visste du att den dag då det säljs flest pizzor under hela året är den 1 januari? Då säljs så pass många att dagen fått namnet Internationella pizzadagen. Att pizzan har en egen dag är kanske inte så konstigt. Den är trots allt en folkfavorit som går hem hos de flesta.

Snabbfakta om Meno Male

KökItalienskt
BordsbokningNej, endast drop-in
Onlinebeställning för avhämtningJa, via hemsidan
HemkörningJa, med Foodora, Wolt och Uber Eats

Pizzans etymologi

Ordet pizza kan spåras hela vägen tillbaka till år 997 men ordets ursprung är något omdiskuterat bland etymologer. Vissa menar att ordet härstammar från det latinska ordet pinsere som betyder sträcka ut/dra ut, medan andra föreslår att det kommer från det lombardiska ordet bizzo eller pizzo vilket betyder munsbit. 

Pizzan kommer till Sverige

Enligt legenden gjordes den första moderna pizzan år 1889 i den italienska staden Neapel. I Sverige lär den första pizzan ha serverats år 1947 på en restaurang i Västerås till de italienska arbetarna som hade börjat jobba på ett elektronikföretag i krokarna. Det gör den svenska pizzan 75 år i skrivande stund!

Giuseppe Sperandio – pizzakung och pizzasalladens skapare

Succén dröjde ungefär 20 år från det att den första pizzan bakades i Sverige men har sedan år 1968 haft en speciell plats i många svenskars mathjärtan. Detta tack vare restaurangägaren Giuseppe Sperandio som öppnade den första autentiska pizzerian. Men det är inte allt vi har Giuseppe Sperandio att tacka för, det sägs att det även var han som skapade pizzasalladen. Idén om strimlad vitkål i vinägrett lär ha kommit till för att hålla nere kostnaderna. Pizzasalladen kom senare att bli, och är än idag, ett givet tillbehör till den svenska pizzan. 

Den napolitanska pizzan

Det som utmärker den napolitanska pizzan är den sega men samtidigt frasiga bottnen och dess tjocka kant som fylls med luftbubblor. För att en napolitansk pizza ska klassas som just napolitansk ska den tillagas i en vedugn. 

A och O i den napolitanska pizzan är degen som ska bestå av endast fyra ingredienser: italienskt Tipo 00-mjöl, salt, vatten samt en liten mängd jäst. En annan viktig faktor för att få till en äkta napolitansk pizzadeg är att den måste innehålla ungefär 60% vätska. En sådan hög vätskehalt ställer krav på mjölet, knådningen samt tiden för jäsning. 

För att få till en mästerlig napolitansk pizza behövs precision och fingertoppskänsla – det är, med andra ord, ett riktigt hantverk.

Meno Male Stockholm

Är du i Stockholm och blir sugen på napolitansk pizza är Meno Male med sina fem restauranger i stan inte långt borta:

  • Meno Male Södermalm (2 restauranger)
  • Meno Male Östermalm (1 restaurang)
  • Meno Male Kungsholmen (1 restaurang)
  • Meno Male Vasastan (1 restaurang) 

Det går även att beställa pizza för avhämtning, online via deras hemsida. 

”Gudskelov!”

Meno Male betyder Gudskelov på italienska. Tanken med namnet är att skapa en känsla av en autentisk napolitansk pizza och Neapel som stad – men utan att behöva resa speciellt långt.

På Meno Male kan du äta napolitansk pizza med ingredienser direkt från vulkanen Vesuvius sluttningar. Men det är inte bara ingredienserna som är lokalproducerade i Neapel, utan även deras vedeldade ugn. Meno Males vedugn är ett hantverk tillverkat av Stefano Ferrera som byggde sin första vedugn redan vid 13 års ålder, tillsammans med sin pappa.

Meno Males meny

Det finns något för alla på Meno Male. Utöver de 15 pizzasorterna på menyn går det även att komponera sin egen pizza för den som inte hittar något som lockar på menyn eller den som bara vill vara lite vågad. Basen på den egenkomponerade pizzan är antingen en klassisk Margherita eller en bianca, det vill säga en pizza utan tomatsås. Därtill väljer du tre ingredienser från kategorierna ost, kött och fisk samt grönsaker.

Och sist men inte minst bland pizzautbudet: Meno Males trumfkort – en pizza med nutella.

Buon appetito!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy