Malte Gårdinger – kändisbarnet som vuxit upp till hyllad skådespelare

by simon

Malte Gårdinger, 22, växte upp som son till en av dåtidens mest kända programledare, Pontus Gårdinger. Även mamma Karin Myrenberg har jobbat inom mediabranschen. Idag har Malte själv en fin karriär, inom skådespeleriet. Han började som 13-åring och sedan dess har det rullat på. Men han har många fler talanger än så!

Snabbfakta om Malte Gårdinger

Fullständigt namn Lars Malte Isidor Myrenberg Gårdinger 
Födelsedag23 juli 2000 
Aktuell medRollen som August i Young Royals
Kommande filmrollBiroll i The Final Race
BostadsortStockholm

Malte Gårdingers intresse för skådespeleri har lönat sig

Malte Gårdinger började med skådespeleri i tonåren. Sin första roll fick han som 13-åring. I Sune i fjällen spelade Malte Gårdinger rollen som Santos.

Sedan dess har han haft roller i flera filmer och serier. Malte har även provat på radioteater och då haft rollen som Jonatan i Bröderna Lejonhjärta.

Malte Gårdinger har redan fått flera pris för sitt skådespeleri. När han var bara 15 år spelade han huvudrollen William i filmen #will (”hashtag will”). Malte har sagt att den filmen var både väldigt utmanande och rolig att göra, och betydde mycket för hans karriär.

Det är en kortfilm som handlar om identitetskris i ungdomen, och ett så viktigt ämne som psykisk ohälsa. Både Malte och filmen belönades med flera fina priser, både i Sverige och utomlands. Och den utsågs till bästa barnfilm på Uppsala kortfilmfestival hösten 2016.

Malte Gårdinger i kommande SF-filmen

Malte senaste medverkan är i en ny film, The Final Race, som kommer att ha premiär under julen 2023. Det är en actionkomedi som utspelas i racingvärlden. Fler kända namn som kommer att medverka är bland andra Malin Åkerman och David Hellenius.

Maltes pappa Pontus Gårdinger har även han haft ett par roller i filmer och på teater, så kanske det är honom som Malte brås på. Även Malte Gårdingers mamma Karin Myrenberg har tidigare haft roller i flera filmer. Det ska bli spännande att se hur Malte Gårdinger kommer att fortsätta utvecklas i sitt skådespeleri!

Young Royals har satt Malte Gårdinger på kartan utomlands

Många har sett Netflix serie Young Royals som hade premiär i juli 2021. Den har tagits emot väl av kritikerna och säsong nummer 2 kommer att börja sändas i november 2022. Malte sökte först huvudrollen, prins Wilhelm, men blev sedan uppmanad att provspela för rollen som August – vilket visade sig vara ett lyckokast med tanke på hur bra han gör rollen.

I Young Royals är Malte Gårdingers rollfigur August. August är prinsens syssling: en odräglig, flinande sociopat. Malte trodde nästan att folk skulle börja ogilla honom efter att ha sett serien, men han hade inte behövt oroa sig. Verklighetens Malte är skämtsam och mjuk och långt ifrån sin rollkaraktär.

Det är inte bara i Sverige som serien har blivit populär utan även utomlands. Där har den placerat sig på topp 10-listan över Netflix-serier. Vilket är ytterligare en anledning till att Malte Gårdinger uppmärksammas även utomlands.

Filmer och serier som Malte Gårdinger har medverkat i:

  • Sune i fjällen
  • Sjukt oklar
  • Jordskott
  • Morden i Sandhamn
  • Young Royals
  • #will

Malte Gårdingers prestigefyllda fotografering för Vogue

Nyligen hamnade Malte Gårdinger på omslaget för skandinaviska Vogues digitala upplaga, tillsammans med några av de andra skådespelarna från Young Royals. Men han blev även fotograferad ensam. Där syns han bland annat i en avslappnad look med en stickad tröja från Dior och på ena handen syns en ring som Malte själv har designat.

Men man borde väl inte vara förvånad, Malte har beskrivit sig själv som väldigt kreativ. Och det är lätt att förstå när man ser alla hans olika projekt. De senaste åren har han gett ut tre singlar under namnet GIBBON, i samarbete med andra artister. Singeln Nära vän gjorde han till exempel med artisten och vännen Nonni.

Malte Gårdinger har även gjort många poddavsnitt. I podden, som heter Ungdum, avhandlas ämnen som att ta sig in i vuxenlivet, kärlek och karriär. Malte och två andra skådespelare, Felicia Truedsson och Nonni Ardal, diskuterar ämnena på ett lättsamt sätt.

Malte Gårdingers utmärkelser och nomineringar, i urval

Hamiltons Filmfestival, KanadaNominerad i kategorin ”Bästa skådespelare” för rollen som William i #will
Västerås filmfestival  Årets Stjärnskott
New York Festival Radio AwardsBästa drama. Tillsammans med Sveriges Radio, för radioteatern Bröderna Lejonhjärta

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy