Så får du vita tänder – nästan helt gratis

by Rickard Hernell

Tack vare ”grytan”, fluffigt kaffe, gurkmejelattor, rött vin eller bara att leva livet, finns det en god chans att det finns några fläckar på tänderna just nu. Om du bara äter mat utan pigment, kan äta och dricka saker färga tänderna, vilket leder till en gulaktig nyans.

Hur fungerar en tandblekning hemma?

Innan man kollar igenom vilka produkter som finns på marknaden vad gäller tandblekning hemma bör man ha koll på sina ”missfärgningar”. Framförallt finns det finns två typer tänder fläckar. Inneboende färgning är djupt inne i tanden och kommer från genetik, vissa mediciner eller årtionden av att dricka rött vin.

Sedan finns det ytligare fläckar. Om du inte har ett utbildat öga är det svårt att identifiera vilken typ av fläck du har, men den yttre typen är den enda typen du kan behandla hemma. Mycket av framgången med att bleka tänderna beror också på den molekylära strukturen i varje persons emalj, som bestäms av genetik.

Ju mer porösa tänder är, desto bättre reagerar de på blekning. Nackdelen är att om de är mer porösa, fläckar de snabbare, men de blir också snabbare.

Kokosolja eller aktivt kol

Många föreslår att oljetryckning kan göra tänderna vitare. Enligt dessa hjälper det att dra bakterier från tänderna, vilket kan hjälpa till med blekning.

(Detsamma gäller för aktivt kol.) Slutsatsen: Du kommer inte att få märkbart vitare tänder från att olja in i din mun i 20 minuter.

Tandblekningspennor

Om du undersöker blekningsprodukter ser du många tandblekningspennor på marknaden. Enligt vår  uppfattning fungerar de, men de är bäst om du redan har vitnat tänderna och vill behålla eller röra vid. De flesta blekpennor stannar inte på tänderna tillräckligt länge för att göra en övergripande stor skillnad, kan man säga. För mer information rekommenderar jag webbplatsen tandblekningspenna.

Tandblekningsljus

Så jag har provat hundratals olika tandprodukter under åren …” gäller refren för Instagram-tandblekningsannonser, populära av Kardashians och andra influenser som har poserat besvärligt med de produkter de shilling.

Snarare är det som så att lamporna är utformade för att efterlikna den professionella blekningsproceduren du får på tandläkarens kontor, där du sitter i upp till en timme i ultraviolett ljus, vilket aktiverar syremolekylerna i väteperoxid. LED lyser för att fungera i en utsträckning, men inte till samma intensitet.

Ju längre kontakten med ljuset är, desto bättre blir resultatet.

Bakpulver

Att skapa en pasta av bakpulver och väteperoxid är den näst mest effektiva tandblekaren, och något som jag personligen gör varje dag. Bakpulver är ett icke-slipande rengöringsmedel som sopar bort ytfläckar utan att skada tänderna eller emaljen.

Genom att lägga till väteperoxid frigörs syremolekyler som bryter ner fläckar. Skölj inte med bara väteperoxid eftersom det inte kommer att ha samma effekt. Det behöver tid att hålla fast vid tänderna för att göra en skillnad ordentligt.

Det finns en anledning till att tandblekningsprodukter alltid är en gel och inte en vätska. Det är också anledningen till att du inte ska bry dig om tandblekning av munvatten.) Så här skapar du din egen pasta: Lägg bara till en matsked väteperoxid i en skål och tillsätt sedan gradvis bakpulver tills den har den exakta konsistensen av tandkräm. Borsta.  

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy