Underbara trädgård – Skapa din egna exotiska oas av dina efterlängtade trädgårdsdrömmar

by Rickard Hernell

Att skapa en egen exotiska miljö i trädgården är en dröm för många, särskilt under de heta sommardagarna då vi längtar efter svalka och avkoppling. Att investera i en snygg och välplanerad utomhuspool kan vara det perfekta receptet på en fantastisk poolträdgård där du kan njuta av sköna bad, relax, spa och härliga middagar med vänner och familj.

När du planerar din poolträdgård är det viktigt att tänka på helheten. Allt från blommor och växter till belysning och detaljer bör samspela för att skapa en läcker och exotisk miljö som förundrar grannarna och får gästerna att trivas.

Skapa fantastiska miljöer med ljuvliga blommor och skön belysning

Växter och blommor –
De ger liv åt din trädgård och kompletterar din pool på ett fantastiskt sätt. Exotiska växter, färgstarka blommor och vackra buskar kan rama in din pool och skapa ett grönskande paradis. Kanske kan du även plantera träd som ger skugga åt solstolarna, så att du kan njuta av avkopplande stunder vid poolkanten.
Välj blommor som skapar färg- och texturkontraster: Plocka ut blommor och växter som erbjuder en mångfald av färger och texturer. Exempelvis kan du kombinera rosor, lavendel, fjärilsbuske och hortensia. Var inte rädd för att blanda exotiska arter för att göra trädgårdsdesignen mer intressant.
Lägg till doftande växter: Välj blommor och växter som skapar en ljuvlig doft i din trädgård. Några populära doftande trädgårdsväxter inkluderar liljor, kampanuler, lavendel och kaprifol. Dessa kommer inte bara att skapa en fantastisk doft, men de kan också hjälpa till att locka fjärilar och fåglar till din trädgård.

Belysning och magi –
En mycket viktig del när det kommer till poolträdgårdar. Med en genomtänkt ljussättning kan du skapa en magisk atmosfär som höjer stämningen under sena sommarkvällar. Poolpartyn och romantiska middagar under pergolan blir så mycket trevligare med rätt belysning.
Skapa distinkta områden: För att skapa en känsla av magi och mystik, dela upp din trädgård genom att använda olika planteringar och belysning. Du kan använda häckar, stenmurar eller träd som naturliga gränser mellan olika zoner.
Använd olika typer av belysning. För att skapa rätt stämning i din trädgård, använd olika typer av ljuskällor. Det kan vara solcellsdrivna markspjut, hängande lyktor, LED-remsor på stigar eller små ljus mellan buskar och annan grönska.
Skapa fokus på rumsliga funktioner: Om du har en pergola, en vacker väggmålning eller en vattenspegel, använd belysning för att framhäva dessa element i trädgården. Extra ljus på dessa detaljer kommer att skapa en dramatisk effekt och göra din trädgård mer inbjudande och intressant.

Utomhusköket ger både mys och nöje

Det handlar om matlagning och avkoppling i ett mysigt och funktionellt utomhuskök. Med några enkla medel kan du skapa en plats som inte bara används för att laga läckra rätter, utan även för att njuta av naturen och umgås med närstående.
1. Planering: Börja med att planera utomhuskökets layout. Tänk på var du vill ha grillen eller spisen, arbetsytor, förvaring och eventuellt en matplats. Glöm inte att ta hänsyn till hur solen faller på området för att få optimal förutsättning för både matlagning och avkoppling.
2. Arbetsytor: En stabil och lättrengjord arbetsyta är essentiell i ett utomhuskök. Beroende på utrymme och budget kan du välja mellan exempelvis trä, kakel eller rostfritt stål.
3. Förvaring: Utomhuskök kan vara sårbara för väder och vind. Satsa på vattentåliga och slitstarka förvaringslösningar för att skydda köksredskap och porslin. Ett par hyllor eller skåp av trä eller metall kan vara tillräckligt för att få plats med allt du behöver.
4. Örter och plantering: Integrera naturen i ditt utomhuskök genom att inreda med krukor av olika storlekar och plantera örter och blommor. Använd örterna direkt i köket och låt dofterna sprida sig. Välj blommor och växter som är vackra och nyttoproducerande, exempelvis lavendel, mynta, rosmarin och timjan.
5. Belysning: Bjud in kvällsstämningen med mysig belysning i ditt utomhuskök. Solcellsdrivna lampor, ljusslingor eller ljuslyktor kan ge platsen en magisk känsla när mörkret faller.
6. Sittplatser: Glöm inte att skapa en plats där ni kan samlas och njuta av era kulinariska konstverk. Ett matbord med stolar eller en bänk av trä kan vara en trevlig plats för måltider, pratstunder och avkoppling.
En trädgård med pool kommer naturligtvis inte vara komplett utan möjlighet att grilla och laga härliga sommarmiddagar tillsammans med nära och kära. Ett utekök med alla bekvämligheter och en pergola som ger skydd och avskildhet gör det enkelt att arrangera poolpartyn och middagar utomhus under hela säsongen.

Pooldrömmar

Att investera i en pool är mer än bara ett sätt att förbättra hemmets utseende och värde. Det handlar om att skapa en oas för avkoppling, glädje och gemenskap för familjen och vännerna. En pool blir en naturlig samlingspunkt och ger dig många möjligheter att njuta av soliga och avkopplande dagar.
Att skapa en egen exotisk miljö i din trädgård börjar med att hitta rätt pool och komplementära design-element som passar just dig och din trädgård. Oavsett om du önskar en enkel pool för snabba dopp eller en exklusiv oas med spa-avdelning och relax, är poolträdgården onekligen en räddning under de heta soltimmarna vi alla drömmer om att spendera i svalka.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy