Världens dyraste bil såld efter rekordbud

by Jakob Holmgren
lux car 2

I flera år var italienska Ferrari herre på täppan över dyra vrålåk. Men 2022 skrevs bilhistoria när den röda lyxbilen knuffades ner från förstaplaceringen. Upp på tronen som världens dyraste bil någonsin klev istället tyska Mercedes-Benz när ett unikt exemplar klubbades ut för otroliga 1,4 miljarder kronor.

Snabba fakta om den dyraste bilen i världen:

Vad300 SLR Uhlenhaut Coupé
VarMercedes-Benz museum i Stuttgart
När5 maj 2022
HurTio utvalda bilsamlare flögs in med privatjet till hemlig auktion

Hur mycket kostade världens dyraste bil?

Det var i maj 2022 som rekordförsäljningen ägde rum på biljättens museum i tyska Stuttgart. Tio bilsamlare flögs in med privatjet och bjöds på lunch och hemlig auktion för vad som snart skulle bli världens dyraste bil genom tiderna. Objektet att fajtas om var ett unikt exemplar av den klassiska sportbilen Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, tillverkad år 1955. Spekulanterna hade valts ut med omsorg för att den värdefulla bilen skulle fortsätta förvaltas med kärlek efter ägarbytet.

Det vinnande budet landade på otroliga 142 miljoner dollar vilket motsvarar cirka 1,4 miljarder kronor. Köparen blev därmed stolt ägare till den dyraste bilen i världen. Några skrytrundor med det värdefulla vrålåket lär det dock inte bli tal om. Den nya ägaren väljer att vara anonym och bilen finns kvar till allmän beskådan på biltillverkarens museum.  Enligt ryktet var det en känd person från Storbritanniens bilindustri som gjorde det hisnande köpet.

Rekordpris för världens dyraste bil

Prislappen på den unika sportbilen blev alltså 142 miljoner dollar. Enligt biltillverkaren går pengarna till en global stipendiefond. Som en jämförelse kan berättas att en fabriksny Volvo kostar omkring en halv miljon kronor. Bilsamlaren hade med andra ord kunnat hämta ut omkring 2880 sprillans nya familjebilar men valde att betala 1,4 miljarder kronor för en 67 år gammal kärra.

Vad är då så speciellt med detta exemplar att priset slog i taket? Bilen har ägts av Mercedes-Benz sedan tillverkningen 1955 och är en av endast två prototypsbilar. De utvecklades av chefsingenjör Rudolf Uhlenhaut som körde en av dem som tjänstebil och även fick bilen uppkallad efter sig.

Speciell konstruktion och mörk historia

Motorn i världens dyraste bil levererar närmare 280 hästkrafter. Skulle den mot förmodan rullas ut på vägarna finns chansen att nå en hastighet på upp emot 290 kilometer per timme. Bilen är dessutom försedd med de speciella dörrar som kallas Måsvinge och är kända för att generera tyngd i bilsamlarnas auktionsbud. Enligt uppgift har den sålda bilen också ett utmärkande chassinummer vilket är ytterligare en orsak till prisrekordet.

Varför byggdes då bara två exemplar av denna unika sportbil? Anledningen till att produktionen stannade av var att ett exemplar var inblandad i en svår krasch på en fransk racingbana. Flera åskådare miste livet och Mercedes höll sig därefter borta från racing i över 40 år.

Dyr bil till Ronaldo

Inte bara gamla fordon får bilentusiasternas hjärtan att banka hårt och plånböcker att öppnas på vid gavel. Även nytillverkade bilar och exemplar som ännu inte byggts färdigt skriver in sig i historieböckerna.

2019 slogs rekord för pris på nytillverkad bil på en bilsalong i Genève när fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo betalade nära 120 miljoner kronor för det enda exemplaret av Bugatti La Voiture Noire. Bilen var mycket exklusiv och vid tillfället endast ett skal, men det räckte för att världens sjätte dyraste fotbollsspelare skulle slå till på världens dyraste nya bil. Någon märkbar skada av köpet tog knappast Ronaldos ekonomi eftersom hans årslön i Juventus uppgick till nära det tredubbla.

Världens dyraste bilar – prisrekord 2017-2022

  • 2017: McLaren P1 LM: 3,7 miljoner dollar / 39 miljoner kronor
  • 2018: Ferrari 250 GTO: 70 miljoner dollar / 693 miljoner kronor
  • 2019: McLaren F1 LM: 19,8 miljoner dollar / 186 miljoner kronor
  • 2020: Bugatti Type 59 Sports: 12,7 miljoner dollar / 105 miljoner kronor
  • 2021: Rolls-Royce Boat Tail: 28 miljoner dollar / 230 miljoner kronor
  • 2022: Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé: 135 miljoner euro / 1,4 miljarder kronor

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy