Herregud och Co – mannen bakom de underfundiga figurerna

by Jakob Holmgren
writing1

Herregud & Co har i tio år spridit sina små bilder och citat på facebook och i olika utgåvor av kalendrar, muggar och tygpåsar. Men visste du att mannen bakom alltihopa är en trebarnsfar från Linköping som jobbar i Svenska Kyrkan?

Korta fakta om Herregud och Co

NamnRoyne Mercurio
Ålder 52 år (född 27 oktober 1970)
FamiljFru och tre barn
JobbHerregud & Co på Facebook och InstagramKommunikatör i Svenska Kyrkan i Linköping

Herregud och Co – tecknade figurer med citat

Herregud och Co är de fyndiga tecknade figurerna med olika citat. Citaten har en humoristisk ton och är både underfundiga och kloka. Det är många som fått hjälp att se världen genom en varmare och vackrare lins genom dem.

Dagliga uppdateringar på Facebook och Instagram

Kanske har du sett dem fladdra förbi i ditt flöde på facebook eller instagram. Där finns de som öppna konton med nära 200 000 följare och där läggs dagligen nya tecknade bilder med tillhörande citat upp.

Herregud och Co som kalender

I de flesta bokhandlar går det att köpa Herregud och Co som bok eller kalender. Den första gavs ut 2015 och sedan dess har det kommit flera stycken. En variant av kalender med Herregud och Co kan användas år från år, då den bara anger datum, men inte veckodag. För varje dag bläddras en ny bild med tillhörande citat fram.

Almanacka som inte är årsbunden kan lätt återbrukas

I bokhandeln kallas almanackan för bordskalender eftersom den inte är utformad för att hängas på väggen, eller läggas ihop som en bok, utan för att stå på till exempel ett bord. Eftersom Herregud och Co-kalendern inte är årsbunden kan den alltså användas för vilket år som helst oavsett om det är 2018, 2019 eller 2020.

Mannen bakom Herregud och Co

Mannen bakom Herregud och Co heter Royne Mercurio och är trebarnsfar och kommunikatör inom Svenska kyrkan i Linköping. Där har han jobbat sedan 1999. Han har varit församlingspedagog och har de senaste åren haft ansvar för tidningen Liv & Längtan som Svenska kyrkan ger ut i Linköping. Han är även ansvarig för Svenska Kyrkans hemsida, facebooksida och instagramkonto i Linköping.

Herregud och Co började som blogg

Herregud och Co började som en blogg redan år 2007. Royne Mercurio hade då läst en kurs i webbdesign. Till en början var det en ganska vanlig blogg om vardagsliv med text och foton. Men med tiden utvecklades formatet. Framför allt när Royne Mercurios barn blev större och inte ville synas på bild på bloggen längre. Då började han istället med de numera välkända illustrationerna.

Royne Mercurio skaffade en ritapp till sin Ipad och började illustrera figurerna som idag är välkända för många. 2013 startade Herregud och Co ett facebookkonto och ganska snart blev det den huvudsakliga platsen för Herregud och Co. Bloggen finns kvar men är inte aktiv. Idag har facebooksidan drygt 190 000 följare. Några år senare startades även ett instagramkonto som idag har lika många följare som facebooksidan.

Började som avkoppling

I början gjordes bilderna framför allt som ett sätt att koppla av och det var släkt och vänner som följde honom och sa att de tyckte om det. Namnet Herregud och Co bara dök upp helt plötsligt och kan ses som dubbeltydigt. Dels som uttrycket herregud som ett kraftuttryck och dels med den innebörd som det har för Royne Mercurio som troende. 

Vill ge en skön känsla

Royne Mercurio vill blanda humor med djupare funderingar. Han säger att han har tre ledord: glädje, hopp, eftertanke. Satir är inte rätt ord för att beskriva budskapen på bilderna. Snarare feelgood. Royne Mercurio vill ge en bra och skön känsla. Gärna locka till skratt, men också skänka hopp och få läsaren att tänka efter och fundera vidare.

Idéerna till bilderna och texterna kommer från Royne Mercurios vardag, men även från händelser i samhället. De är ofta aktuella, men också allmängiltiga och tidlösa. Royne Mercurio vill stå upp för medmänsklighet och har ofta budskap som vikten av att bygga broar istället för murar.

Herregud och Co har olika saker i sitt sortiment

2015 gavs den första kalendern ut. Sedan dess har det kommit flera och även andra saker med Herregud och Co-figurer med underfundiga citat. Saker som går att köpa är till exempel:

  • Bordskalender
  • Familjekalender
  • Mugg/kaffemugg
  • Anteckningsbok
  • Tygkasse

Delar av sortimentet har översatts och sålts i Tyskland och Norge. Och i Sverige har kalendrarna sålts i över 25 000 exemplar.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy